Kane St. Townhouse

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Description

The residential brick building was completely gut renovated.  All interior wood joist structure including roofing was removed.  The basement was 5ft vertically enlarged with concrete underpinning.  New drawings were produced by MRTA for structural joist and i-beam plans, RCP reflected ceiling plans, lighting layout & HAVC plans.  Structural new wood LVL joists and steel I-beams at all staircase locations were installed.  Veneer brick facade was anchored into the adjacent brick structural walls using stainless pins.  New steel lintels and custom anchors were added throughout to existing windows, doors, storefront and hvac openings. Under the supervision of an Engineer, MRTA provided all necessary structural detail shop drawings.  Blackened steel stairs w/ 12in solid stringer and customized railings were designed, shop drawn and 3d modeled by MRTA; the drawings were crucial in on-site fabrication for clarity and means to fabricate.
During construction all work and design layout was coordinated between the trades. Window and door schedules were provided.  MRTA has done extensive shop drawings of the facade towards Historical Landmark Preservation Commission, towards new work approvals to the new facade storefront.  The drawings, including mock-up wood models were presented to the Landmark Commission during a formal presentation meeting.
MRTA shop drawn lighting layout and HVAC grills locations were configured for the best design results.  Owner interior designer and trades were design coordinated for optimal results.
Kitchen & steel doors were shop drawn, engineered for steel door metal components details & hardware, and fabricated from steel and (at kitchen interior) walnut veneer wood.  All steel surfaces were blackened and lacquer finished whereas  all interior walnut surfaces were stained and clear lacquer finished.
Fireplace (gas) made from concrete located in the living room was shop drawn to integrate the kitchen and blackened steel shelving and concealed LED lighting.  The fireplace chimney was coordinated and located to be recessed and least disturb upper floor layout configurations.

Services

•   Construction, fabrication, installation, construction management
•   Designed collaboration, consulting, engineering
•  Mockup models full scale & testing
•  Furniture mockups
•  Material Samples
•  Shop drawings, 3d models
•  Landmark Preservation drawing presentation submittals and mockups

Location:

132 Kane Street, Brooklyn, New York 11231

Year:

Fall 2016

1 of 35
2 of 35
3 of 35
4 of 35
5 of 35
6 of 35
7 of 35
8 of 35
9 of 35
10 of 35
11 of 35
12 of 36
13 of 35
14 of 35
15 of 35
16 of 35
17 of 35
18 of 35
19 of 35
20 of 35
21 of 35
22 of 35

23 of 35
24 of 35

25 of 35

26 of 35

27 of 35

28 of 35

29 of 35

30 of 35

31 of 35

32 of 35

33 of 35

34 of 35

35 of 35

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
1
2
3
4
5
6
7
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
 
18
19
 
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23

Construction
Process:

Cai Studio

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19

Description

For the Artist Studio Expansion for Cai Guo-Qiang and Cai Studio Team Staff, MRTA with OMA Architects NYC – Project Architect Scott Abrahams,  has co-designed, consulted, engineered, fabricated and installed approximately 30 pcs of custom furniture millwork using the following materials:   natural wood, mdf, steel, stainless steel, aluminum, wood veneers, corian, lacquer paint, formica, glass, mirror & plastic

01   BOOKSHELFStaff Office – shelving w/ Desk- 21′ long and 6.5′  steel wall reinforcement anchors throughout, lacquer                                finish, recess for continuous LED lighting    (photo 16)
02   STAFF TABLE  – Staff Office – 4′ wide 14.6′ long   (photo 17)
03   BOOKSHELF Cai Office  –  11.5′ wide & 9.5′ tall, steel wall reinforcement anchors throughout, lacquer finish, recess for                               continuous LED lighting    (photo 19)
04   CLOSET –  5′ wide & 9.5′ tall w/ hardware, lacquer finish, automated lighting    (photo 33)
05   KITCHEN – 27′ long & 10′ tall custom stainless steel doors w/ recessed handles.  Stainless countertop.  Walnut plywood                              interior boxes w/ hardware hinges.  Formica backsplash.   (photo 34)
07   PIVOT DOORS –  Gallery wall closets  – 6 items each 4′-10″ x 6′-10″  with specialty recessed high-end hardware and,                               sheetrock painting and plaster work only at door perimeter, lacquer finish  (photo 03 left corner)
08   LIBRARY SHELVING – Cellar 20.5′ long & 8.5′ tall, steel wall reinforcement anchors throughout, lacquer finish, recess for                             continuous LED lighting  (photo 25)
13   CORIAN BAR – Cellar – 11′ long & 3′ tall, solid corian material bar cabinet with countertop, doors, boxes, sink, recessed                            handles   (photo 37)
14   SLIDING DOOR – Tea Room Cellar – 4.5″ thick 5′-10″ wide, 6′-8″ tall  double sliding door, Florida Everglades Cypress                                 reclaimed wood (custom milled lumber), sliding hardware, structural work, coordination with project                                            Architect and GC   (photo 07)
15   TANSU CHEST – Tea Room Cellar- 3′ deep 7′ wide  6′-8″ tall  Florida Everglades Cypress reclaimed wood (custom milled                             lumber), sliding hardware, ready lighting & electrical &   (photo 09)
16   LIGHT FIXTURE – Tea Room Cellar – 11.5′ long x 8′ wide Bamboo Wood Reed, Rice paper 2 layers, 12 LED lighting                                     34″x34″ , 12 plexy boxes 2 layers of plywood, 12 steel tubing structure 1″ tubing 11.5′ long x 8′ wide,                                     Wood Frame perimeter Florida Everglades Cypress reclaimed wood (custom milled lumber) coordination                                     with project Architect and GC  (photo 15)
17   TEA ROOM SHELVES 5 pcs – Tea Room Cellar – 2″ thick 3′ wide 18″ deep, recessed grooved for LED lighting, anchored                             between 2 stone walls  Florida Everglades Cypress reclaimed wood
19   ART STORAGE FLAT FILE – Cellar – 20′ long 3′ deep, 18 drawers , hardware sliders, Formica 2″ countertop , lacquer                                 finish, removable center countertop   (photo 40)
20   DOORS 2 pcs  – Pantry door w/ frame 2′-4″ 7′-2″ ground floor  and Media door w/ frame cellar  4’wide 10′ tall w/ metal                             hvac opening,  ….recessed high-end hardware lacquer finish     (photo 32)
21   TATAMI MAT FRAME & PLATFORM –  Tea Room Cellar – wood framing 11.5′ long x 8′ around tatami mat platform wood                             slats under the tatami mats Florida Everglades Cypress reclaimed wood    (photo 14)
22a   DESK PERISCOPE –  Cellar Library – Desk 3′ x 2′ stainless steel 2″ x1/4″ frame bead blasted w/ mirror, tilting custom                              mechanism below, co-designed & engineered   ( photo 23)
22b   CHAIR –  METAL – Cellar Library – Chair 2’x3′  stainless steel 2″ x1/4″ frame bead blasted, sliding wall anchors w/                                  option to remove bed, perforated plywood co- designed & engineered  (photo 21)
22c   BED –  METAL –  Cellar Library – Bed   5′ x 3  stainless steel 2″ x1/4″ frame bead blasted,  sliding wall anchors w/                                  option to remove bed, perforated plywood co-designed & engineered   (photo 26)
22H   PERISCOPE HOOD – exterior location at entrance above skylight – triangular – 4.5′ x 2.8′ stainless steel bead blasted                               exterior hood w/ stainless steel framework on interior, interior mirror, exterior tinted glass, co-                                                    designed & engineered   (photo 01)
28   DOOR KITCHEN –  2′ wide 6′-10″  tall, custom recessed round handle, recessed high-end hardware lacquer finish                                     (photo 30)
29   MASKING PANELS – Tea Room –   5 panel cover over sliding door and tansu chest, panels on hinges, templates, lacquer                             finish, removable      (photo 07, 09)

Services

•  Designed collaboration, consulting, engineering
•  Mockup models full scale & testing
•  Material samples
•  Shop drawings, 3d models

Location:

East Village, NYC

Year:

2016

1 of 40
2 of 40
3 of 40
4 of 40

 

5 of 40
6 of 40
7 of 40
8 of 40
8b of 40
9 of 40
10 of 40
11 of 40
12 of 40
13 of 40
14 of 40
16 of 40
17 of 40
18 of 40
19 of 40
20 of 40
21 of 40
22 of 40
23 of 40
24 of 40

 

26 of 40
27 of 40
28 of 40
29 of 40

 

30 of 40
31 of 40
32 of 40
33 of 40
34 of 40
35 of 40
37 of 40
38 of 40
39 of 40
40 of 40
44 of 45
45 of 45

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
1
2
3
4
5

1
2
3
4

Construction Process:

Cheever Place Townhouse

1
2
3
4
5
6
7

Description

The residential brick building was completely gut renovated.  All interior wood joist structure including roofing was removed.  The basement was 5ft vertically enlarged with concrete underpinning.  New drawings were produced by MRTA for structural joist and i-beam plans, RCP reflected ceiling plans, lighting layout & HAVC plans.  Structural new wood LVL joists and steel I-beams at all staircase locations were installed.  Veneer brick facade was anchored into the adjacent brick structural walls using stainless pins.  New steel lintels and custom anchors were added throughout to existing windows, doors, storefront and hvac openings. Under the supervision of an Engineer, MRTA provided all necessary structural detail shop drawings.  Blackened steel stairs w/ 12in solid stringer and customized railings were designed, shop drawn and 3d modeled by MRTA; the drawings were crucial in on-site fabrication for clarity and means to fabricate.
During construction all work and design layout was coordinated between the trades. Window and door schedules were provided.  MRTA has done extensive shop drawings of the facade towards Historical Landmark Preservation Commission, towards new work approvals to the new facade storefront.  The drawings, including mock-up wood models were presented to the Landmark Commission during a formal presentation meeting.
MRTA shop drawn lighting layout and HVAC grills locations were configured for the best design results.  Owner interior designer and trades were design coordinated for optimal results.
Kitchen & steel doors were shop drawn, engineered for steel door metal components details & hardware, and fabricated from steel and (at kitchen interior) walnut veneer wood.  All steel surfaces were blackened and lacquer finished whereas  all interior walnut surfaces were stained and clear lacquer finished.

Services

•  Construction, fabrication, installation, construction management
•  Designed collaboration, consulting, engineering
•  Mockup models full scale & testing
•  Furniture mockups
•  Material Samples
•  Shop drawings, 3d models
•  Landmark Preservation drawing presentation submittals and mockups

Location:

6-8 Cheever Place, Brooklyn, New York 11231

Year:

Summer 2016

1 of 34

2 of 34

3 of 34

4 of 34

5 of 34

6 of 34

7 of 34

8 of 34

9 of 34

10 of 34

11 of 34

12 of 34

13 of 34

14 of 34

15 of 34

16 of 34

17 of 34

18 of 34

19 of 34

20 of 34

21 of 34

22 of 34

23 of 34

24 of 34

25 of 34

26 of 34

27 of 34

28 of 34

29 of 34

30 of 34

31 of 34

32 of 34

33 of 34

34 of 34

 
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21

Construction
Process:

Manus x Machina Exhibition – The Met Museum – OMA Architects

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23

Description

For the The Metropolitan Museum exhibit MxM or Manus Machina, MRTA has fabricated and installed approximately 100 custom made exhibition pedestal / platforms and intermediary scaffold wood blocking.  The fabricated elements were installed to create the inspired classical space throughout the MxM exhibit in the Lehman Wing of the Met Museum designed by OMA Architects NYC – Project Architect Scott Abrahams
As per OMA – Architect’s design, the pedestal / platforms were created with the intention to exhibit the 170 haute couture garments.  Each pedestal / platform was custom in size and shape to be integral as part of the mesh membrane curved wall niches on the top floor of the contrasting lower exhibit design in the gallery space below. Directly from Architectural Cad Plans, MRTA fabricated the 100 pedestal platforms using CNC router as per provided distinctive architectural design shapes.
The three-dimensional shaped scaffold wood blocking was fabricated to receive the vinyl surface stretch mesh membrane along the curvature lines of the scaffolding.  The wood blocking elements were fabricated or  created using a 3 axis or 3D CNC router.
The accelerated time schedule towards fabrication & installation for this project was 7 weeks.

Services

•  Consulting, fabrication & installation design / engineering
•  Project scheduling
•  Specialty fabrication CNC router for flat surfaces & 3 axis or 3D CNC router for 3 dimensional forms
•  Fabrication, delivery, assemblage, installation, painting

Location:

1000 5th Ave,  New York, NY 10028

Year:

May 2016

1 of 23
2 of 23
3 of 23
4 of 23

5 of 23

6 of 23

7 of 23

8 of 23

9 of 23

10 of 23

11 of 23

12 of 23

13 of 23

14 of 23

15 of 23

16 of 23

17 of 23

18 of 23

19 of 23
20 of 23

21 of 23

22 of 23

23 of 23

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Construction
Process: