Cai Studio

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19

Description

For the Artist Studio Expansion for Cai Guo-Qiang and Cai Studio Team Staff, MRTA with OMA Architects NYC – Project Architect Scott Abrahams,  has co-designed, consulted, engineered, fabricated and installed approximately 30 pcs of custom furniture millwork using the following materials:   natural wood, mdf, steel, stainless steel, aluminum, wood veneers, corian, lacquer paint, formica, glass, mirror & plastic

01   BOOKSHELFStaff Office – shelving w/ Desk- 21′ long and 6.5′  steel wall reinforcement anchors throughout, lacquer                                finish, recess for continuous LED lighting    (photo 16)
02   STAFF TABLE  – Staff Office – 4′ wide 14.6′ long   (photo 17)
03   BOOKSHELF Cai Office  –  11.5′ wide & 9.5′ tall, steel wall reinforcement anchors throughout, lacquer finish, recess for                               continuous LED lighting    (photo 19)
04   CLOSET –  5′ wide & 9.5′ tall w/ hardware, lacquer finish, automated lighting    (photo 33)
05   KITCHEN – 27′ long & 10′ tall custom stainless steel doors w/ recessed handles.  Stainless countertop.  Walnut plywood                              interior boxes w/ hardware hinges.  Formica backsplash.   (photo 34)
07   PIVOT DOORS –  Gallery wall closets  – 6 items each 4′-10″ x 6′-10″  with specialty recessed high-end hardware and,                               sheetrock painting and plaster work only at door perimeter, lacquer finish  (photo 03 left corner)
08   LIBRARY SHELVING – Cellar 20.5′ long & 8.5′ tall, steel wall reinforcement anchors throughout, lacquer finish, recess for                             continuous LED lighting  (photo 25)
13   CORIAN BAR – Cellar – 11′ long & 3′ tall, solid corian material bar cabinet with countertop, doors, boxes, sink, recessed                            handles   (photo 37)
14   SLIDING DOOR – Tea Room Cellar – 4.5″ thick 5′-10″ wide, 6′-8″ tall  double sliding door, Florida Everglades Cypress                                 reclaimed wood (custom milled lumber), sliding hardware, structural work, coordination with project                                            Architect and GC   (photo 07)
15   TANSU CHEST – Tea Room Cellar- 3′ deep 7′ wide  6′-8″ tall  Florida Everglades Cypress reclaimed wood (custom milled                             lumber), sliding hardware, ready lighting & electrical &   (photo 09)
16   LIGHT FIXTURE – Tea Room Cellar – 11.5′ long x 8′ wide Bamboo Wood Reed, Rice paper 2 layers, 12 LED lighting                                     34″x34″ , 12 plexy boxes 2 layers of plywood, 12 steel tubing structure 1″ tubing 11.5′ long x 8′ wide,                                     Wood Frame perimeter Florida Everglades Cypress reclaimed wood (custom milled lumber) coordination                                     with project Architect and GC  (photo 15)
17   TEA ROOM SHELVES 5 pcs – Tea Room Cellar – 2″ thick 3′ wide 18″ deep, recessed grooved for LED lighting, anchored                             between 2 stone walls  Florida Everglades Cypress reclaimed wood
19   ART STORAGE FLAT FILE – Cellar – 20′ long 3′ deep, 18 drawers , hardware sliders, Formica 2″ countertop , lacquer                                 finish, removable center countertop   (photo 40)
20   DOORS 2 pcs  – Pantry door w/ frame 2′-4″ 7′-2″ ground floor  and Media door w/ frame cellar  4’wide 10′ tall w/ metal                             hvac opening,  ….recessed high-end hardware lacquer finish     (photo 32)
21   TATAMI MAT FRAME & PLATFORM –  Tea Room Cellar – wood framing 11.5′ long x 8′ around tatami mat platform wood                             slats under the tatami mats Florida Everglades Cypress reclaimed wood    (photo 14)
22a   DESK PERISCOPE –  Cellar Library – Desk 3′ x 2′ stainless steel 2″ x1/4″ frame bead blasted w/ mirror, tilting custom                              mechanism below, co-designed & engineered   ( photo 23)
22b   CHAIR –  METAL – Cellar Library – Chair 2’x3′  stainless steel 2″ x1/4″ frame bead blasted, sliding wall anchors w/                                  option to remove bed, perforated plywood co- designed & engineered  (photo 21)
22c   BED –  METAL –  Cellar Library – Bed   5′ x 3  stainless steel 2″ x1/4″ frame bead blasted,  sliding wall anchors w/                                  option to remove bed, perforated plywood co-designed & engineered   (photo 26)
22H   PERISCOPE HOOD – exterior location at entrance above skylight – triangular – 4.5′ x 2.8′ stainless steel bead blasted                               exterior hood w/ stainless steel framework on interior, interior mirror, exterior tinted glass, co-                                                    designed & engineered   (photo 01)
28   DOOR KITCHEN –  2′ wide 6′-10″  tall, custom recessed round handle, recessed high-end hardware lacquer finish                                     (photo 30)
29   MASKING PANELS – Tea Room –   5 panel cover over sliding door and tansu chest, panels on hinges, templates, lacquer                             finish, removable      (photo 07, 09)

Services

•  Designed collaboration, consulting, engineering
•  Mockup models full scale & testing
•  Material samples
•  Shop drawings, 3d models

Location:

East Village, NYC

Year:

2016

1 of 40
2 of 40
3 of 40
4 of 40

 

5 of 40
6 of 40
7 of 40
8 of 40
8b of 40
9 of 40
10 of 40
11 of 40
12 of 40
13 of 40
14 of 40
16 of 40
17 of 40
18 of 40
19 of 40
20 of 40
21 of 40
22 of 40
23 of 40
24 of 40

 

26 of 40
27 of 40
28 of 40
29 of 40

 

30 of 40
31 of 40
32 of 40
33 of 40
34 of 40
35 of 40
37 of 40
38 of 40
39 of 40
40 of 40
44 of 45
45 of 45

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
1
2
3
4
5

1
2
3
4

Construction Process:

Electrologist Clinic

1
2
3
4
5
6

Description

Cabinetry: veneer maple, glass door & shelving
Desk Corian countertop
Radiator enclosure with access panel
New bamboo flooring

Location:

30 East 40th St. Manhattan, New York

Year:

2007

electrologist-clinic-1
1 of 4

electrologist-clinic-2
2 of 4

electrologist-clinic-3
3 of 4

electrologist-clinic-4
4 of 4

1
2
3
4
5

Construction
Process:

Prosthodontics Dentist Office

1
2
3
4
5
6
7

Description

It was imperative in the construction of this prosthodontics for the Designer, the contractor (MRTA), and the Owners to work together to successfully implement the required building codes and dental facility standards while having the design concept compliment the needed circulation and movement. It took considerable creativity and ingenuity on the part of MRTA to resolve the proposed design consisting of wall partitions, dental equipment and mechanical systems with the limitations created by the existing locations of the building’s electrical, plumbing, HVAC raceways and building mechanical stacks. Panelite® color honeycomb polycarbonate wall systems with sliding doors to examination rooms were implemented to maximize and illuminate the space. With detailed shop drawings, MRTA designed the custom fabricated stainless steel ductwork and grills for the HVAC system in order to accommodate the space and compliment the interior designer’s concept. construction of this office required a concerted effort among all involved personnel including: plumbers, electricians, designer, Owner and health care facility consultants. Organization and scheduling were essential in executing the concealed complex systems needed for this limited space.

Services

• Color honeycomb polycarbonate panels system with sliding doors to operating rooms
• Three operating rooms and lab with electrical, plumbing for treatment chairs and dental equipment
• Floor ceramic tiles
• Cove and recessed lighting
• Custom fabricated stainless steel duct and grills
• Built-in custom wood millwork at reception and waiting area

Location:

30 East 40th St. Manhattan, New York

Year:

2007

C04-01
1 of 8

C04-02
2 of 8

C04-03
3 of 8

C04-04
4 of 8

C04-05
5 of 8
6 of 8

C04-07
7 of 8

C04-08
8 of 8

1
2
3
4
5
6
7
8

Construction
Process:

Manus x Machina Exhibition – The Met Museum – OMA Architects

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23

Description

For the The Metropolitan Museum exhibit MxM or Manus Machina, MRTA has fabricated and installed approximately 100 custom made exhibition pedestal / platforms and intermediary scaffold wood blocking.  The fabricated elements were installed to create the inspired classical space throughout the MxM exhibit in the Lehman Wing of the Met Museum designed by OMA Architects NYC – Project Architect Scott Abrahams
As per OMA – Architect’s design, the pedestal / platforms were created with the intention to exhibit the 170 haute couture garments.  Each pedestal / platform was custom in size and shape to be integral as part of the mesh membrane curved wall niches on the top floor of the contrasting lower exhibit design in the gallery space below. Directly from Architectural Cad Plans, MRTA fabricated the 100 pedestal platforms using CNC router as per provided distinctive architectural design shapes.
The three-dimensional shaped scaffold wood blocking was fabricated to receive the vinyl surface stretch mesh membrane along the curvature lines of the scaffolding.  The wood blocking elements were fabricated or  created using a 3 axis or 3D CNC router.
The accelerated time schedule towards fabrication & installation for this project was 7 weeks.

Services

•  Consulting, fabrication & installation design / engineering
•  Project scheduling
•  Specialty fabrication CNC router for flat surfaces & 3 axis or 3D CNC router for 3 dimensional forms
•  Fabrication, delivery, assemblage, installation, painting

Location:

1000 5th Ave,  New York, NY 10028

Year:

May 2016

1 of 23
2 of 23
3 of 23
4 of 23

5 of 23

6 of 23

7 of 23

8 of 23

9 of 23

10 of 23

11 of 23

12 of 23

13 of 23

14 of 23

15 of 23

16 of 23

17 of 23

18 of 23

19 of 23
20 of 23

21 of 23

22 of 23

23 of 23

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Construction
Process:

Warren Roof Street Terrace

1
2
3

Description

Cedar Board fence with entrance gate
Canvas awning canopy with steel truss structure
Cedar timber structure with raised concrete flooring
Custom fabricated metal bracket hardware
New exterior lighting mounted to the fence posts
Fabrication of wood stair elements
Concrete pavers install over adjustable pedestals

Location:

Warren St. Manhattan, New York

Year:

2004

warren-street-terrace-1
1 of 2

warren-street-terrace-2
2 of 2

1
2
3
4

Construction
Process:

Film-Makers’ Cooperative

1
2
3
4
5

Description

  •         Contractor: MRTA
  •         Architect : Scott Weinkle
  •         Photographer : Martin R. Tomczyk

The newly constructed offices for Film Makers’ Cooperative in New York City, houses the largest archive of independent and avant-garde film in the world, (over 5,000 films, DVD’s and video tapes). MRTA was brought on this project as General Contractor to help implement and contribute to the Design Architect’s concept. The installation of climate control (AC) systems was an essential part of this project to maintain an environment that would preserve the integrity of the films. The installation of the HVAC system by MRTA required coordination with multiple parties, detailed work and expertise. In addition to climate controlled archives, the offices consist of a small theater, office work space and a conference room. The Film Makers Cooperative is in part supported by the New York State Council on the Arts. Funding for this project was limited but organization and careful planning led to this project being completed on time and on budget.

Location:

475 Park Ave South, Manhattan, NY

Year:

2009

P-C4_001
1 of 5

P-C4_002
2 of 5

P-C4_003
3 of 5

P-C4_004
4 of 5

P-C4_005
5 of 5

2
3
4
5
6
7
8

Construction
Process: