Kane St. Townhouse

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Description

The residential brick building was completely gut renovated.  All interior wood joist structure including roofing was removed.  The basement was 5ft vertically enlarged with concrete underpinning.  New drawings were produced by MRTA for structural joist and i-beam plans, RCP reflected ceiling plans, lighting layout & HAVC plans.  Structural new wood LVL joists and steel I-beams at all staircase locations were installed.  Veneer brick facade was anchored into the adjacent brick structural walls using stainless pins.  New steel lintels and custom anchors were added throughout to existing windows, doors, storefront and hvac openings. Under the supervision of an Engineer, MRTA provided all necessary structural detail shop drawings.  Blackened steel stairs w/ 12in solid stringer and customized railings were designed, shop drawn and 3d modeled by MRTA; the drawings were crucial in on-site fabrication for clarity and means to fabricate.
During construction all work and design layout was coordinated between the trades. Window and door schedules were provided.  MRTA has done extensive shop drawings of the facade towards Historical Landmark Preservation Commission, towards new work approvals to the new facade storefront.  The drawings, including mock-up wood models were presented to the Landmark Commission during a formal presentation meeting.
MRTA shop drawn lighting layout and HVAC grills locations were configured for the best design results.  Owner interior designer and trades were design coordinated for optimal results.
Kitchen & steel doors were shop drawn, engineered for steel door metal components details & hardware, and fabricated from steel and (at kitchen interior) walnut veneer wood.  All steel surfaces were blackened and lacquer finished whereas  all interior walnut surfaces were stained and clear lacquer finished.
Fireplace (gas) made from concrete located in the living room was shop drawn to integrate the kitchen and blackened steel shelving and concealed LED lighting.  The fireplace chimney was coordinated and located to be recessed and least disturb upper floor layout configurations.

Services

•   Construction, fabrication, installation, construction management
•   Designed collaboration, consulting, engineering
•  Mockup models full scale & testing
•  Furniture mockups
•  Material Samples
•  Shop drawings, 3d models
•  Landmark Preservation drawing presentation submittals and mockups

Location:

132 Kane Street, Brooklyn, New York 11231

Year:

Fall 2016

1 of 35
2 of 35
3 of 35
4 of 35
5 of 35
6 of 35
7 of 35
8 of 35
9 of 35
10 of 35
11 of 35
12 of 36
13 of 35
14 of 35
15 of 35
16 of 35
17 of 35
18 of 35
19 of 35
20 of 35
21 of 35
22 of 35

23 of 35
24 of 35

25 of 35

26 of 35

27 of 35

28 of 35

29 of 35

30 of 35

31 of 35

32 of 35

33 of 35

34 of 35

35 of 35

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
1
2
3
4
5
6
7
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
 
18
19
 
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23

Construction
Process:

Cheever Place Townhouse

1
2
3
4
5
6
7

Description

The residential brick building was completely gut renovated.  All interior wood joist structure including roofing was removed.  The basement was 5ft vertically enlarged with concrete underpinning.  New drawings were produced by MRTA for structural joist and i-beam plans, RCP reflected ceiling plans, lighting layout & HAVC plans.  Structural new wood LVL joists and steel I-beams at all staircase locations were installed.  Veneer brick facade was anchored into the adjacent brick structural walls using stainless pins.  New steel lintels and custom anchors were added throughout to existing windows, doors, storefront and hvac openings. Under the supervision of an Engineer, MRTA provided all necessary structural detail shop drawings.  Blackened steel stairs w/ 12in solid stringer and customized railings were designed, shop drawn and 3d modeled by MRTA; the drawings were crucial in on-site fabrication for clarity and means to fabricate.
During construction all work and design layout was coordinated between the trades. Window and door schedules were provided.  MRTA has done extensive shop drawings of the facade towards Historical Landmark Preservation Commission, towards new work approvals to the new facade storefront.  The drawings, including mock-up wood models were presented to the Landmark Commission during a formal presentation meeting.
MRTA shop drawn lighting layout and HVAC grills locations were configured for the best design results.  Owner interior designer and trades were design coordinated for optimal results.
Kitchen & steel doors were shop drawn, engineered for steel door metal components details & hardware, and fabricated from steel and (at kitchen interior) walnut veneer wood.  All steel surfaces were blackened and lacquer finished whereas  all interior walnut surfaces were stained and clear lacquer finished.

Services

•  Construction, fabrication, installation, construction management
•  Designed collaboration, consulting, engineering
•  Mockup models full scale & testing
•  Furniture mockups
•  Material Samples
•  Shop drawings, 3d models
•  Landmark Preservation drawing presentation submittals and mockups

Location:

6-8 Cheever Place, Brooklyn, New York 11231

Year:

Summer 2016

1 of 34

2 of 34

3 of 34

4 of 34

5 of 34

6 of 34

7 of 34

8 of 34

9 of 34

10 of 34

11 of 34

12 of 34

13 of 34

14 of 34

15 of 34

16 of 34

17 of 34

18 of 34

19 of 34

20 of 34

21 of 34

22 of 34

23 of 34

24 of 34

25 of 34

26 of 34

27 of 34

28 of 34

29 of 34

30 of 34

31 of 34

32 of 34

33 of 34

34 of 34

 
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21

Construction
Process:

Bandujo Duplex Residence

1
2
3
4
5

Description

In this Chelsea duplex, MRTA was requested by the Client and Interior Designer to remodel an existing apartment with the intention of bringing about a gallery / exhibition – like atmosphere for the modern art, paintings and furniture collection.  In this project the lighting was significantly enhanced so that works of art or furniture would receive a correct balanced of attention; where all items were exhibited uniformly using lighting as a rebalancer of mood and contrast. The floor was re-leveled structurally, having the new recessed baseboard compliment the simple modern minimal design.  The space was skim coated throughout, electrical was updated and new built-in furniture was installed.  In addition to new built out 2 closets (coat closet and HVAC handler unit) with automated lighting a custom-made double pair of french doors were installed at the balcony.

Services

•  Demolition: walls, flooring, ceiling. tile
•  Skimcoat
•  Painting
•  Recessed baseboard
•  Lighting – recessed museum
•  HVAC throughout w/ recessed grills
•  Level subflooring
•  New flooring
•  Bathroom Shower stone work
•  Steel refinishing
•  Millwork fabrication w/ recessed hardware
•  4 French balcony doors exterior fabrication w/ designer hardware
•  Shower marble slab and tile work

Location:

Chelsea / Flat Iron District, NYC

Year:

2013

1 of 15
2 of 15
3 of 15
4 of 15
5 of 15

6 of 15
7 of 15
8 of 15
9 of 15
10 of 15
11 of 15

12 of 15
13 of 15
14 of 15
15 of 15

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25

Construction
Process:

Galasso Residence

1
2
3
4
5
6
7

Description

  •         Contractor: MRTA
  •         Interior Designer : Tom Fallon
  •         Photographer : Martin R. Tomczyk

This Upper East Side project is representative of MRTA’s work in conjunction to more traditional design concepts. The goal of this project was to create a refined and comfortable environment for an accomplished professional who relocated to a more upscale real estate address. This remodel was intended to maximize space and accentuate the living area with elegant finishes.

The foyer was tiled with imported marble tile leading to a beautifully furnished and spacious living area. Pocket doors were installed throughout the apartment so as not to intrude on the space. Custom made doors were suggested and selected by MRTA to compliment the apartment’s existing sophisticated interior classical moldings.

Location: Gallaso Residence, 2010
Park Ave & 57th St. Manhattan, NY

Location:

Park Ave & 57th St. Manhattan, NY

Year:

2009

 

R04-01
1 of 7

R04-02
2 of 7

R04-03
3 of 7

R04-04
4 of 7

R04-05
5 of 7

 

 

R04-06
6 of 7

galasso-residence-3
7 of 7

1
2
3
4
5
6

Construction
Process:

W.12th Street Triplex Residence Test

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Description

This duplex renovation, located in the West Village, is a work-in-progress project in collaboration with Tentwenty Architects. The client had specific design ideas for the residential space and worked closely with the Architect and MRTA to fine-tune all the details in the scope of work, which includes new partitions and spaces, custom millwork, new stairs and balusters, and a completely customized master bathroom with a steam system in the shower. Partitions on the lower floor were demolished, bringing in more light and opening up the space. The upper floor functions as the Master Bedroom + Bathroom + Study. Extensive plumbing work was necessary to accommodate the new wet space for the bathroom. It was important to properly waterproof the bathroom as the client wanted the shower to double as a steam room. For both floors, functional spaced were rearranged to help with the flow of both floor plans. We created refined shop drawings for all millwork, custom fabricated and installed by our team. The detailing found in the millwork for the Kitchen Island and the Banquette showcases the fine quality which MRTA delivers in every project.

Services

• Removed sight blocking partitions on the lower floor while maintaining the structural integrity of the building
• Custom shop drawings for the millwork in the kitchen and living area on the lower floor
• Custom fabricated Kitchen Island and Banquette
• Oversaw the reconfiguration and implementation of the plumbing for the shower/steam room
• The new master bath required extensive plumbing to allow the shower to double as a steam room

Location:

New York, NY

Year:

2000

 
P-C1_ - 03
3 of 12

P-C1_ - 04
4 of 12

P-C1_ - 07
7 of 12

P-C1_ - 08
8 of 12
P-C1_ - 09
9 of 12

P-C1_ - 10
10 of 12

P-C1_ - 11
11 of 12
P-C1_ - 01
P-C1_ - 05
5 of 12

P-C1_ - 06
6 of 11

5 of 12P-C1_ - 022 of 12

P-C1_ - 12
12 of 12

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Construction
Process:

W.12th Street Triplex Residence

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Description

This duplex renovation, located in the West Village, is a work-in-progress project in collaboration with Tentwenty Architects. The client had specific design ideas for the residential space and worked closely with the Architect and MRTA to fine-tune all the details in the scope of work, which includes new partitions and spaces, custom millwork, new stairs and balusters, and a completely customized master bathroom with a steam system in the shower. Partitions on the lower floor were demolished, bringing in more light and opening up the space. The upper floor functions as the Master Bedroom + Bathroom + Study. Extensive plumbing work was necessary to accommodate the new wet space for the bathroom. It was important to properly waterproof the bathroom as the client wanted the shower to double as a steam room. For both floors, functional spaced were rearranged to help with the flow of both floor plans. We created refined shop drawings for all millwork, custom fabricated and installed by our team. The detailing found in the millwork for the Kitchen Island and the Banquette showcases the fine quality which MRTA delivers in every project.

Services

• Removed sight blocking partitions on the lower floor while maintaining the structural integrity of the building
• Custom shop drawings for the millwork in the kitchen and living area on the lower floor
• Custom fabricated Kitchen Island and Banquette
• Oversaw the reconfiguration and implementation of the plumbing for the shower/steam room
• The new master bath required extensive plumbing to allow the shower to double as a steam room

Location:

New York, NY

Year:

2000

P-C1_ - 01
1 of 12

P-C1_ - 02
2 of 12

P-C1_ - 03
3 of 12

P-C1_ - 04
4 of 12

P-C1_ - 05
5 of 12

P-C1_ - 06
6 of 12

P-C1_ - 07
7 of 12

P-C1_ - 08
8 of 12

P-C1_ - 09
9 of 12

P-C1_ - 10
10 of 12

P-C1_ - 11
11 of 12

P-C1_ - 12
12 of 12

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Construction
Process:

Yamaguchi-Carey Residence

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18

Description

This project, located in New York’s East Village, was a remodel of a partitioned 1,100 sq foot loft space. The intention of the Architect was to create an open space where floor to ceiling partitions were avoided. MRTA was brought on this project as a General Contractor. Our expertise as design/build professionals allowed us to resolve design intent with the limitation and realities of materials and construction. Our input resulted in practical solutions for further defining the Architect’s intent in the special concept of having delineated individual spaces in the apartment while preserving the unit’s openness. Curtains would act as privacy divisions when needed. Examples of MRTA’s design/build influence can be seen in the black tempered sliding glass partitions that delineate the bedroom area, the custom made lavatory corner-door, millwork detailing and choice of cabinetry hardware. It can also be seen in the structural design of the kitchen cabinetry wall connection to the ceiling and bathroom tiling details.

Services

• Refinishing of wood floors
• Bedroom and kitchen spaces reconfigured to the center surrounded with curtains and free circulation
• Bar kitchen with custom walnut and oak millwork
• Stainless steel high-end appliances retrofitted into millwork
• Multiple plumbing reconfigurations
• New bathroom with rough textured granite stone, concrete stucco wall finish, and teak millwork
• Bedroom with custom millwork and glass sliding partition doors
• Custom L-shaped door with lacquer finish at bathroom
• New window lacquer finish wood surround frames

Location:

East 7th St. New York, NY

Year:

2007

R02-01
1 of 18

R02-02
2 of 18

R02-03
3 of 18

R02-18
4 of 18

R02-04
5 of 18

R02-05
6 of 18

R02-06
7 of 18

R02-07
8 of 18

R02-08
9 of 18

R02-09
10 of 18

R02-10
11 of 18

R02-11
12 of 18

R02-12
13 of 18

R02-13
14 of 18

R02-14
15 of 18

R02-15
16 of 18

R02-16
17 of 18

R02-17
18 of 18

1
2
3
4
5
6
7
8
9

Construction
Process:

Malton Residence

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

Description

The Malton Residence located in New York’s West Village was a complete renovation that required insight and diligence. The central focus of this project was to successfully connect the three levels of the apartment with a sculptural staircase. In achieving this goal a number of unique challenges presented themselves. The existing wood beams of the second level and roof needed to be reinforced with steel plates across into the masonry bearing wall and around the enlarged floor openings. The fabrication of the stairway posed considerable design and structural challenge, ultimately resulting in the interviewing of approximately thirty five different metal fabricators. It took great effort to finally select a fabricator with the expertise to properly create the design with our given budget. The bulkhead was reconfigured with the endorsement from project architect to allow for proper weatherization and optimal light.

Services

• Glass bulkhead at new woof roof deck functioning as light well into stair
• New custom staircase with oak treads, stainless steel railing & laminated glass panels
• New wide plank oak wood floors with leveling
• Study room with custom millwork and lacquer wood doors folding for open/privacy function
• Master Bedroom with daylight clerestory translucent glass window
• Bathroom with glass tiles and Italian limestone
• Sliding doors at bathrooms
• Kitchen with walnut custom millwork
• Structural reinforcing of beams around staircase and at roof
• Plasma TV installation

Location:

Jane St. Manhattan, New York

Year:

2007

R05-01
1 of 11

R05-02
2 of 11

R05-03
3 of 11

R05-04
4 of 11

R05-05
5 of 11

R05-06
6 of 11

R05-07
7 of 11

R05-08
8 of 11

R05-09
9 of 11

R05-10
10 of 11

R05-11
11 of 11

 
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

Construction
Process:

Potters Residence

1
2
3
4
5

Description

  •         Contractor: MRTA
  •         Architect : Stephen Potters
  •         Photographer : Martin R. Tomczyk

This renovation assignment was for the remodel of a Manhattan architect’s home office. Having seen firsthand the results delivered by MRTA, the firm’s principal architect and founder selected MRTA for renovations of his personal space.
From the existing build environment, MRTA worked closely with the owner /architect to create a place where current conditions worked in conjunction with the existing/new artwork, furnishings, custom cabinetry and lighting. The home office was adjoining a dressing room and a bathroom. Much of the project focused on the fabrication of custom made bookcases, shelves and furniture designed by the architect. MRTA patiently worked through the architect’s revision process contributing design input and providing shop drawings for the proposed design. MRTA also custom fabricated a unique asymmetrical mantle for the fireplace in the office. Our expertise allowed us to navigate the unique challenges presented by the existing construction and design of this site which resides landmark Classical Beaux-Art building constructed in 1903.

Location:

73rd St. Manhattan, NY

Year:

2009

R01-01
1 of 5

R01-02
2 of 5

R01-03
3 of 5

R01-04
4 of 5

R01-05
5 of 5

1
2
3
4
5
6
7
8

Construction
Process:

24th Street Master Bath

1
2
3
4
5
6

Description

  • Complete interior renovation: demo, plumbing, cement board, tiles, sheetrock, lighting
  • Install of new tub
  • Custom fabrication of concrete countertop
  • Sink by Lacava
  • Wengy veneer vanity
  • Folding glass bath screen
  • New door w/ hardware

Location:

24th St Manhattan, New York

Year:

2006

R06- 01
1 of 5

R06- 03
2 of 5

R06- 04
3 of 5

R06- 05
4 of 5

R06- 06
5 of 5