Kane St. Townhouse

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Description

The residential brick building was completely gut renovated.  All interior wood joist structure including roofing was removed.  The basement was 5ft vertically enlarged with concrete underpinning.  New drawings were produced by MRTA for structural joist and i-beam plans, RCP reflected ceiling plans, lighting layout & HAVC plans.  Structural new wood LVL joists and steel I-beams at all staircase locations were installed.  Veneer brick facade was anchored into the adjacent brick structural walls using stainless pins.  New steel lintels and custom anchors were added throughout to existing windows, doors, storefront and hvac openings. Under the supervision of an Engineer, MRTA provided all necessary structural detail shop drawings.  Blackened steel stairs w/ 12in solid stringer and customized railings were designed, shop drawn and 3d modeled by MRTA; the drawings were crucial in on-site fabrication for clarity and means to fabricate.
During construction all work and design layout was coordinated between the trades. Window and door schedules were provided.  MRTA has done extensive shop drawings of the facade towards Historical Landmark Preservation Commission, towards new work approvals to the new facade storefront.  The drawings, including mock-up wood models were presented to the Landmark Commission during a formal presentation meeting.
MRTA shop drawn lighting layout and HVAC grills locations were configured for the best design results.  Owner interior designer and trades were design coordinated for optimal results.
Kitchen & steel doors were shop drawn, engineered for steel door metal components details & hardware, and fabricated from steel and (at kitchen interior) walnut veneer wood.  All steel surfaces were blackened and lacquer finished whereas  all interior walnut surfaces were stained and clear lacquer finished.
Fireplace (gas) made from concrete located in the living room was shop drawn to integrate the kitchen and blackened steel shelving and concealed LED lighting.  The fireplace chimney was coordinated and located to be recessed and least disturb upper floor layout configurations.

Services

•   Construction, fabrication, installation, construction management
•   Designed collaboration, consulting, engineering
•  Mockup models full scale & testing
•  Furniture mockups
•  Material Samples
•  Shop drawings, 3d models
•  Landmark Preservation drawing presentation submittals and mockups

Location:

132 Kane Street, Brooklyn, New York 11231

Year:

Fall 2016

1 of 35
2 of 35
3 of 35
4 of 35
5 of 35
6 of 35
7 of 35
8 of 35
9 of 35
10 of 35
11 of 35
12 of 36
13 of 35
14 of 35
15 of 35
16 of 35
17 of 35
18 of 35
19 of 35
20 of 35
21 of 35
22 of 35

23 of 35
24 of 35

25 of 35

26 of 35

27 of 35

28 of 35

29 of 35

30 of 35

31 of 35

32 of 35

33 of 35

34 of 35

35 of 35

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
1
2
3
4
5
6
7
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
 
18
19
 
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23

Construction
Process:

Cai Studio

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19

Description

For the Artist Studio Expansion for Cai Guo-Qiang and Cai Studio Team Staff, MRTA with OMA Architects NYC – Project Architect Scott Abrahams,  has co-designed, consulted, engineered, fabricated and installed approximately 30 pcs of custom furniture millwork using the following materials:   natural wood, mdf, steel, stainless steel, aluminum, wood veneers, corian, lacquer paint, formica, glass, mirror & plastic

01   BOOKSHELFStaff Office – shelving w/ Desk- 21′ long and 6.5′  steel wall reinforcement anchors throughout, lacquer                                finish, recess for continuous LED lighting    (photo 16)
02   STAFF TABLE  – Staff Office – 4′ wide 14.6′ long   (photo 17)
03   BOOKSHELF Cai Office  –  11.5′ wide & 9.5′ tall, steel wall reinforcement anchors throughout, lacquer finish, recess for                               continuous LED lighting    (photo 19)
04   CLOSET –  5′ wide & 9.5′ tall w/ hardware, lacquer finish, automated lighting    (photo 33)
05   KITCHEN – 27′ long & 10′ tall custom stainless steel doors w/ recessed handles.  Stainless countertop.  Walnut plywood                              interior boxes w/ hardware hinges.  Formica backsplash.   (photo 34)
07   PIVOT DOORS –  Gallery wall closets  – 6 items each 4′-10″ x 6′-10″  with specialty recessed high-end hardware and,                               sheetrock painting and plaster work only at door perimeter, lacquer finish  (photo 03 left corner)
08   LIBRARY SHELVING – Cellar 20.5′ long & 8.5′ tall, steel wall reinforcement anchors throughout, lacquer finish, recess for                             continuous LED lighting  (photo 25)
13   CORIAN BAR – Cellar – 11′ long & 3′ tall, solid corian material bar cabinet with countertop, doors, boxes, sink, recessed                            handles   (photo 37)
14   SLIDING DOOR – Tea Room Cellar – 4.5″ thick 5′-10″ wide, 6′-8″ tall  double sliding door, Florida Everglades Cypress                                 reclaimed wood (custom milled lumber), sliding hardware, structural work, coordination with project                                            Architect and GC   (photo 07)
15   TANSU CHEST – Tea Room Cellar- 3′ deep 7′ wide  6′-8″ tall  Florida Everglades Cypress reclaimed wood (custom milled                             lumber), sliding hardware, ready lighting & electrical &   (photo 09)
16   LIGHT FIXTURE – Tea Room Cellar – 11.5′ long x 8′ wide Bamboo Wood Reed, Rice paper 2 layers, 12 LED lighting                                     34″x34″ , 12 plexy boxes 2 layers of plywood, 12 steel tubing structure 1″ tubing 11.5′ long x 8′ wide,                                     Wood Frame perimeter Florida Everglades Cypress reclaimed wood (custom milled lumber) coordination                                     with project Architect and GC  (photo 15)
17   TEA ROOM SHELVES 5 pcs – Tea Room Cellar – 2″ thick 3′ wide 18″ deep, recessed grooved for LED lighting, anchored                             between 2 stone walls  Florida Everglades Cypress reclaimed wood
19   ART STORAGE FLAT FILE – Cellar – 20′ long 3′ deep, 18 drawers , hardware sliders, Formica 2″ countertop , lacquer                                 finish, removable center countertop   (photo 40)
20   DOORS 2 pcs  – Pantry door w/ frame 2′-4″ 7′-2″ ground floor  and Media door w/ frame cellar  4’wide 10′ tall w/ metal                             hvac opening,  ….recessed high-end hardware lacquer finish     (photo 32)
21   TATAMI MAT FRAME & PLATFORM –  Tea Room Cellar – wood framing 11.5′ long x 8′ around tatami mat platform wood                             slats under the tatami mats Florida Everglades Cypress reclaimed wood    (photo 14)
22a   DESK PERISCOPE –  Cellar Library – Desk 3′ x 2′ stainless steel 2″ x1/4″ frame bead blasted w/ mirror, tilting custom                              mechanism below, co-designed & engineered   ( photo 23)
22b   CHAIR –  METAL – Cellar Library – Chair 2’x3′  stainless steel 2″ x1/4″ frame bead blasted, sliding wall anchors w/                                  option to remove bed, perforated plywood co- designed & engineered  (photo 21)
22c   BED –  METAL –  Cellar Library – Bed   5′ x 3  stainless steel 2″ x1/4″ frame bead blasted,  sliding wall anchors w/                                  option to remove bed, perforated plywood co-designed & engineered   (photo 26)
22H   PERISCOPE HOOD – exterior location at entrance above skylight – triangular – 4.5′ x 2.8′ stainless steel bead blasted                               exterior hood w/ stainless steel framework on interior, interior mirror, exterior tinted glass, co-                                                    designed & engineered   (photo 01)
28   DOOR KITCHEN –  2′ wide 6′-10″  tall, custom recessed round handle, recessed high-end hardware lacquer finish                                     (photo 30)
29   MASKING PANELS – Tea Room –   5 panel cover over sliding door and tansu chest, panels on hinges, templates, lacquer                             finish, removable      (photo 07, 09)

Services

•  Designed collaboration, consulting, engineering
•  Mockup models full scale & testing
•  Material samples
•  Shop drawings, 3d models

Location:

East Village, NYC

Year:

2016

1 of 40
2 of 40
3 of 40
4 of 40

 

5 of 40
6 of 40
7 of 40
8 of 40
8b of 40
9 of 40
10 of 40
11 of 40
12 of 40
13 of 40
14 of 40
16 of 40
17 of 40
18 of 40
19 of 40
20 of 40
21 of 40
22 of 40
23 of 40
24 of 40

 

26 of 40
27 of 40
28 of 40
29 of 40

 

30 of 40
31 of 40
32 of 40
33 of 40
34 of 40
35 of 40
37 of 40
38 of 40
39 of 40
40 of 40
44 of 45
45 of 45

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
1
2
3
4
5

1
2
3
4

Construction Process:

Electrologist Clinic

1
2
3
4
5
6

Description

Cabinetry: veneer maple, glass door & shelving
Desk Corian countertop
Radiator enclosure with access panel
New bamboo flooring

Location:

30 East 40th St. Manhattan, New York

Year:

2007

electrologist-clinic-1
1 of 4

electrologist-clinic-2
2 of 4

electrologist-clinic-3
3 of 4

electrologist-clinic-4
4 of 4

1
2
3
4
5

Construction
Process:

Cheever Place Townhouse

1
2
3
4
5
6
7

Description

The residential brick building was completely gut renovated.  All interior wood joist structure including roofing was removed.  The basement was 5ft vertically enlarged with concrete underpinning.  New drawings were produced by MRTA for structural joist and i-beam plans, RCP reflected ceiling plans, lighting layout & HAVC plans.  Structural new wood LVL joists and steel I-beams at all staircase locations were installed.  Veneer brick facade was anchored into the adjacent brick structural walls using stainless pins.  New steel lintels and custom anchors were added throughout to existing windows, doors, storefront and hvac openings. Under the supervision of an Engineer, MRTA provided all necessary structural detail shop drawings.  Blackened steel stairs w/ 12in solid stringer and customized railings were designed, shop drawn and 3d modeled by MRTA; the drawings were crucial in on-site fabrication for clarity and means to fabricate.
During construction all work and design layout was coordinated between the trades. Window and door schedules were provided.  MRTA has done extensive shop drawings of the facade towards Historical Landmark Preservation Commission, towards new work approvals to the new facade storefront.  The drawings, including mock-up wood models were presented to the Landmark Commission during a formal presentation meeting.
MRTA shop drawn lighting layout and HVAC grills locations were configured for the best design results.  Owner interior designer and trades were design coordinated for optimal results.
Kitchen & steel doors were shop drawn, engineered for steel door metal components details & hardware, and fabricated from steel and (at kitchen interior) walnut veneer wood.  All steel surfaces were blackened and lacquer finished whereas  all interior walnut surfaces were stained and clear lacquer finished.

Services

•  Construction, fabrication, installation, construction management
•  Designed collaboration, consulting, engineering
•  Mockup models full scale & testing
•  Furniture mockups
•  Material Samples
•  Shop drawings, 3d models
•  Landmark Preservation drawing presentation submittals and mockups

Location:

6-8 Cheever Place, Brooklyn, New York 11231

Year:

Summer 2016

1 of 34

2 of 34

3 of 34

4 of 34

5 of 34

6 of 34

7 of 34

8 of 34

9 of 34

10 of 34

11 of 34

12 of 34

13 of 34

14 of 34

15 of 34

16 of 34

17 of 34

18 of 34

19 of 34

20 of 34

21 of 34

22 of 34

23 of 34

24 of 34

25 of 34

26 of 34

27 of 34

28 of 34

29 of 34

30 of 34

31 of 34

32 of 34

33 of 34

34 of 34

 
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21

Construction
Process:

Manus x Machina Exhibition – The Met Museum – OMA Architects

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23

Description

For the The Metropolitan Museum exhibit MxM or Manus Machina, MRTA has fabricated and installed approximately 100 custom made exhibition pedestal / platforms and intermediary scaffold wood blocking.  The fabricated elements were installed to create the inspired classical space throughout the MxM exhibit in the Lehman Wing of the Met Museum designed by OMA Architects NYC – Project Architect Scott Abrahams
As per OMA – Architect’s design, the pedestal / platforms were created with the intention to exhibit the 170 haute couture garments.  Each pedestal / platform was custom in size and shape to be integral as part of the mesh membrane curved wall niches on the top floor of the contrasting lower exhibit design in the gallery space below. Directly from Architectural Cad Plans, MRTA fabricated the 100 pedestal platforms using CNC router as per provided distinctive architectural design shapes.
The three-dimensional shaped scaffold wood blocking was fabricated to receive the vinyl surface stretch mesh membrane along the curvature lines of the scaffolding.  The wood blocking elements were fabricated or  created using a 3 axis or 3D CNC router.
The accelerated time schedule towards fabrication & installation for this project was 7 weeks.

Services

•  Consulting, fabrication & installation design / engineering
•  Project scheduling
•  Specialty fabrication CNC router for flat surfaces & 3 axis or 3D CNC router for 3 dimensional forms
•  Fabrication, delivery, assemblage, installation, painting

Location:

1000 5th Ave,  New York, NY 10028

Year:

May 2016

1 of 23
2 of 23
3 of 23
4 of 23

5 of 23

6 of 23

7 of 23

8 of 23

9 of 23

10 of 23

11 of 23

12 of 23

13 of 23

14 of 23

15 of 23

16 of 23

17 of 23

18 of 23

19 of 23
20 of 23

21 of 23

22 of 23

23 of 23

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Construction
Process:

Bandujo Duplex Residence

1
2
3
4
5

Description

In this Chelsea duplex, MRTA was requested by the Client and Interior Designer to remodel an existing apartment with the intention of bringing about a gallery / exhibition – like atmosphere for the modern art, paintings and furniture collection.  In this project the lighting was significantly enhanced so that works of art or furniture would receive a correct balanced of attention; where all items were exhibited uniformly using lighting as a rebalancer of mood and contrast. The floor was re-leveled structurally, having the new recessed baseboard compliment the simple modern minimal design.  The space was skim coated throughout, electrical was updated and new built-in furniture was installed.  In addition to new built out 2 closets (coat closet and HVAC handler unit) with automated lighting a custom-made double pair of french doors were installed at the balcony.

Services

•  Demolition: walls, flooring, ceiling. tile
•  Skimcoat
•  Painting
•  Recessed baseboard
•  Lighting – recessed museum
•  HVAC throughout w/ recessed grills
•  Level subflooring
•  New flooring
•  Bathroom Shower stone work
•  Steel refinishing
•  Millwork fabrication w/ recessed hardware
•  4 French balcony doors exterior fabrication w/ designer hardware
•  Shower marble slab and tile work

Location:

Chelsea / Flat Iron District, NYC

Year:

2013

1 of 15
2 of 15
3 of 15
4 of 15
5 of 15

6 of 15
7 of 15
8 of 15
9 of 15
10 of 15
11 of 15

12 of 15
13 of 15
14 of 15
15 of 15

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25

Construction
Process:

Galasso Residence

1
2
3
4
5
6
7

Description

  •         Contractor: MRTA
  •         Interior Designer : Tom Fallon
  •         Photographer : Martin R. Tomczyk

This Upper East Side project is representative of MRTA’s work in conjunction to more traditional design concepts. The goal of this project was to create a refined and comfortable environment for an accomplished professional who relocated to a more upscale real estate address. This remodel was intended to maximize space and accentuate the living area with elegant finishes.

The foyer was tiled with imported marble tile leading to a beautifully furnished and spacious living area. Pocket doors were installed throughout the apartment so as not to intrude on the space. Custom made doors were suggested and selected by MRTA to compliment the apartment’s existing sophisticated interior classical moldings.

Location: Gallaso Residence, 2010
Park Ave & 57th St. Manhattan, NY

Location:

Park Ave & 57th St. Manhattan, NY

Year:

2009

 

R04-01
1 of 7

R04-02
2 of 7

R04-03
3 of 7

R04-04
4 of 7

R04-05
5 of 7

 

 

R04-06
6 of 7

galasso-residence-3
7 of 7

1
2
3
4
5
6

Construction
Process:

W.12th Street Triplex Residence Test

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Description

This duplex renovation, located in the West Village, is a work-in-progress project in collaboration with Tentwenty Architects. The client had specific design ideas for the residential space and worked closely with the Architect and MRTA to fine-tune all the details in the scope of work, which includes new partitions and spaces, custom millwork, new stairs and balusters, and a completely customized master bathroom with a steam system in the shower. Partitions on the lower floor were demolished, bringing in more light and opening up the space. The upper floor functions as the Master Bedroom + Bathroom + Study. Extensive plumbing work was necessary to accommodate the new wet space for the bathroom. It was important to properly waterproof the bathroom as the client wanted the shower to double as a steam room. For both floors, functional spaced were rearranged to help with the flow of both floor plans. We created refined shop drawings for all millwork, custom fabricated and installed by our team. The detailing found in the millwork for the Kitchen Island and the Banquette showcases the fine quality which MRTA delivers in every project.

Services

• Removed sight blocking partitions on the lower floor while maintaining the structural integrity of the building
• Custom shop drawings for the millwork in the kitchen and living area on the lower floor
• Custom fabricated Kitchen Island and Banquette
• Oversaw the reconfiguration and implementation of the plumbing for the shower/steam room
• The new master bath required extensive plumbing to allow the shower to double as a steam room

Location:

New York, NY

Year:

2000

 
P-C1_ - 03
3 of 12

P-C1_ - 04
4 of 12

P-C1_ - 07
7 of 12

P-C1_ - 08
8 of 12
P-C1_ - 09
9 of 12

P-C1_ - 10
10 of 12

P-C1_ - 11
11 of 12
P-C1_ - 01
P-C1_ - 05
5 of 12

P-C1_ - 06
6 of 11

5 of 12P-C1_ - 022 of 12

P-C1_ - 12
12 of 12

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Construction
Process: